En els darrers anys, s’ha observat un preocupant augment en els trastorns de la conducta alimentària entre els adolescents. Aquests trastorns, com l’anorèxia i la bulímia, no només afecten la salut física i mental dels joves, sinó que també tenen un impacte significatiu en el seu rendiment acadèmic i en el seu benestar general. Un 5% de la població adolescent femenina pateix un TCA i un 11% més està en risc.
Per abordar aquesta qüestió de manera preventiva la Comissió de Gènere ens vam posar en contacte amb els professionals de l’ACAB (Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia), una associació impulsada per familiars afectats i especialistes de l’Hospital Clínic de Barcelona.
L’alumnat de 4t i 6è de la nostra escola han participat en una formació especialitzada de 1 hora i mitja on han pogut reflexionar sobre la importància d’acceptar-se i estimar-se a si mateixos així com el respecte a la diversitat i als altres a partir d’un taller dinàmic. A més a més, els grups de sisè han reflexionat sobre el respecte a la diversitat corporal i el sentit crític davant dels medis de comunicació i xarxes socials.
Aquestes formacions es repetiran cada curs ja que sabem que és fonamental continuar treballant en l’educació en salut i promoure la conscienciació sobre la importància de cuidar el cos i la ment. La prevenció és un pas clau per evitar que els trastorns de la conducta alimentària arribin a desenvolupar-se i per fomentar hàbits saludables en els nostres estudiants.
Amb l’esperança que aquesta formació sigui un primer pas, animem a tots i totes a treballar junts per crear un entorn de suport, comprensió i acceptació, on cada individu se senti valorat i cuidat en la seva salut física i mental.