Durant el mes de febrer i organitzat conjuntament per l’AFA de Tàber i l’HORA LLIURE – Associació Espai i Lleure, es va dur a terme l’activitat Papa, m’expliques un conte? Masculinitats diverses des de primera infància.
L’activitat es va desenvolupar en dues sessions: un taller formatiu online dirigit a les famílies, on es va reflexionar sobre com transmetem els valors de la masculinitat hegemònica des de la primera infància d’una manera naturalitzada i quin paper hi juguen els contes infantils a l’hora de construir imaginaris. I per un altre banda, el 22 de febrer, a la zona del bosquet davant de l’escola, es va desenvolupar un taller de contes presencial, on pares de nenes i nens de Tàber, i algun germà que es va animar a participar, van llegir diversos contes i àlbums il·lustrats per als infants, amb els quals es van mostrar exemples de masculinitats alternatives amb valors de cura, igualtat i diversitat.
La necessitat de transmetre referents propers i positius a la canalla que descrivissin masculinitats diverses era un dels objectius principals del projecte, per tal de poder mostrar models alternatius a la masculinitat hegemònica. La implicació i participació directa de pares i germans en aquesta activitat com a referents masculins més propers, estimula la transmissió d’aquests valors alternatius de la masculinitat, facilitant alhora que la transformació dels imaginaris i de la societat sigui més profunda.
Els objectius concrets que es proposaven durant aquesta activitat eren els següents: – Ampliar imaginaris infantils vers la masculinitat, trencant estereotips i rols de gènere.
- Trencar amb els models tòxics de la masculinitat hegemònica
- Donar eines a les famílies i especialment a pares, avis, tiets i referents masculins dels infants per trencar amb patrons sexistes i patriarcals.
- Reconèixer la diversitat d’identitats de gènere i la pluralitat de la societat. – Reconèixer la diversitat familiar de la societat.
- Donar eines per fer de les biblioteques infantils de les cases i les escoles de primària espais de coeducació i igualtat de gènere.
- Donar eines per transformar les escoles i l’espai familiar en espais lliures de sexisme i violències de gènere.
- Construir una societat diversa i plural, lliure d’estereotips i violències de gènere, amb valors positius i per la pau, oberta als canvis.
Des de la Comissió de Gènere volem donar les gràcies a l’esforç que fa l’AFA, i per tant les famílies de l’escola, ja que sense aquests recursos no es podrien portar a terme aquests projectes tan enriquidors. Moltes gràcies!