Cada 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Aquest dia va ser aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides amb una finalitat: aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per les dones i les nenes.

Diversos estudis han confirmat que la principal raó de la manca la presència de dones en l’àmbit científic i tecnològic és pels estereotips de gènere i la manca de referents i models femenins en aquests sectors.

Us deixem dos estudis de Microsoft molt interessants:

Què fem des de l’escola?

Ja fa uns quants anys que procurem tenir una mirada especialment sensible referent al tema de la paritat i la igualtat de gènere quan parlem de referents. El fet de no utilitzar llibres de text ens dona una àmplia flexibilitat a l’hora d’aconseguir aquest objectiu.

Encara queda camí per fer, molta pedagogia, desaprendre i treball de claustre. Tot això ho acompanyem d’accions concretes en dies assenyalats com per exemple l’11 de febrer, en el que aprofitem per fer un treball més profund i de sensibilització.

Us expliquem a tall d’exemple, el que hem fet aquest curs a la comunitat de mitjanes. Ens hem informat de quines dones científiques hi ha al món, però no només les més famoses sinó també les que tenim al nostre voltant, mares, tietes, cosines… Perquè entenem que la ciència no és una cosa llunyana que només unes poques il·lustres ho poden fer, sinó que la ciència també pot ser cosa nostra. 

Després, cada grup hem gaudit molt investigant la carrera de la dona científica que més ens ha interessat i finalment, hem exposat les nostres investigacions perquè tothom ho pugui llegir. Les escollides han estat les següents: Elena García que ha dissenyat exoesquelets, Frederike Otto activista pel canvi climàtic, Marie Curie , Marta Prevosti, Valentina Tereixkova i Marta Costin.

Dones científiques a l’escola

D’altra banda, una acció que ja s’ha convertit en tradició és convidar a mares, àvies, cosines, germanes… en definitiva, dones properes als infants que es dediquen a la ciència o la tecnologia a l’escola per parlar de la seva feina a totes les comunitats. Aquesta acció és possible gràcies a la crida que es fa des de la comissió de gènere, formada per famílies i mestres.

Cada any és un èxit i esperem continuar celebrant aquest esdeveniment fins al dia que no faci falta fer-ho.